Balans tussen online en offline

mediaopvoeding balans bijgesneden.jpg

Je kind besteedt zowel online als offline tijd. Dat is ok. Als ze maar in balans zijn.  Je hebt daar als ouder meer invloed op dan je zelf denkt. In gesprek blijven, afspraken maken en het goede voorbeeld geven zijn belangrijk.

Kijkt mijn kind teveel naar het scherm?

Dat is de meest gestelde vraag bij ouders. Misschien wil je een duidelijk antwoord over hoeveel tijd je kind voor het scherm mag doorbrengen. Zo'n schema dat voor elk gezin past, bestaat echter niet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wel een aantal aanbevelingen om je te helpen bij het maken van gezonde keuzes: 
-    Tot twee jaar houdt een kind zich liefst niet bezig met schermactiviteiten. 
-    Tussen twee en vijf jaar zit een kind best maximum één uur per dag voor een scherm. 

Daar kom je snel aan als je alle momenten voor het scherm optelt. Daarom raden experten eerder aan om te streven naar een goed evenwicht. Een aflevering van een serie bekijken en daarna zelf kampen bouwen in de tuin bijvoorbeeld. Zolang een kind voldoende met andere dingen bezig is, is er meestal geen probleem. 
 

Drie vuistregels voor afspraken

  • Wanneer mag het? Voor of na school, andere afspraken tijdens de weekends of vakanties?
  • Hoelang mag het?  Een wekker is handig om de tijd bij te houden.
  • Waar mag het? In de huiskamer, aan tafel, in de auto, op restaurant?

Hou hier ook rekening mee: je kind gebruikt schermtijd voor uiteenlopende zaken. Nu eens om contact te houden met vrienden, te gamen, dan weer om naar filmpjes te kijken of bij te leren.

Bespreek regelmatig of de afspraken nog voldoen.
Naarmate je kind ouder wordt, kan het meer verantwoordelijkheid dragen en kan je afspraken bijstellen. Vind je het toch nodig om de activiteiten van je kind na te kijken? Doe het niet stiekem. En vertel er ook bij waarom je dat doet.

Nog meer over afspraken? Lees hier verder.

Geef je het goede voorbeeld?

Check je ook snel je mails of je facebookprofiel tussendoor? Hoor je niet meteen wat je kind je vraagt, omdat je bezig bent met je smartphone? Je brengt misschien wel meer tijd online door dan je denkt.
Maar liefst 70% van de ouders geeft zelf niet altijd het goede voorbeeld. Je kan er samen iets aan doen: waarom geen avond in de week waarop je hele gezin offline gaat? Dat is misschien even wennen, maar samen een wandeling maken of een gezelschapsspel spelen, zijn een ideaal tegengewicht voor de vele prikkels die schermtijd met zich meebrengt.

 

Apestaartjaren onderzoek 2020: de resultaten

Het Apestaartjaren onderzoek vroeg aan duizenden kinderen en jongeren waar ze online mee bezig zijn. Het resultaat van deze bevraging hoor en zie je in 12 minuten in deze video. Het ganse verslag staat op Apestaartjaren.be

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.