De scheidingsmelding

Het gaat al even niet goed in mijn relatie. Onlangs beslisten we dat we uit elkaar gaan. Wanneer en hoe vertellen we dat het best aan onze kinderen?

Het gesprek waarin je je kinderen op de hoogte brengt, noemen we de scheidingsmelding.

Meestal gaat er al een woelige periode vooraf aan de scheidingsmelding zelf. Ouders vragen zich af: ‘Wanneer gaan we het zeggen? Moeten we al weten hoe we alles gaan regelen?’ Het beste moment om het te vertellen, bestaat niet. Zodra je voelt dat de scheidingsbeslissing heel hard aanwezig is, kan je het aan de kinderen vertellen, ook al is er nog veel onzekerheid over de praktische zaken. Kinderen voelen dat er veel gaande is en kunnen in paniek raken. Hun fantasie gaat dan met hen aan de haal. (scheidingsexperte Claire Wiewauters)

Kinderen hebben recht op rechtstreekse en eerlijke informatie. Door het gesprek uit te stellen, vergroot de kans dat ze het via-via te horen krijgen. Ook jonge kinderen vertel je best zelf dat jullie uit elkaar gaan. Op een eenvoudige manier, in woorden die ze begrijpen. Een makkelijk gesprek is het nooit. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening kan mee houden om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Bereid je als ouder emotioneel voor op de scheidingsmelding

 • probeer je in te leven in wat deze boodschap bij je kind kan teweeg brengen. Door je op voorhand in te beelden welke emoties dit kan oproepen, kan je je eigen emoties eerst onder ogen zien. Dat helpt om op het moment van het gesprek beter bestand te zijn tegen je eigen gevoelens en er meer te zijn voor je kind.
 • doe dit best alleen, zonder je partner. Jullie relatiecrisis maakt het te complex om elkaar hierin te ondersteunen.
 • geef elkaar de tijd. Ben je de eerste beslisser, zet je partner niet onder druk om de scheidingsmelding halsoverkop te doen.

Bereid je als ouders samen praktisch voor op de scheidingsmelding

Deze boodschap is een slechtnieuwsgesprek. Je kan enkele fases in het gesprek onderscheiden die je min of meer samen met je partner kan voorbereiden. Laat je eventueel bijstaan door een scheidingsbemiddelaar.

 • fase 1: breng je boodschap duidelijk, kort en snel. De boodschap proberen inleiden of verzachten, maakt het pijnlijker voor je kind. Spreek op voorhand af welke ouder dit gaat vertellen. Kies voor de ouder die zijn emoties het best onder controle heeft.
 • fase 2: kijk wat de boodschap veroorzaakt bij je kind, en bied het ruimte om dit te uiten. Je kind kan boos zijn, verdrietig, of helemaal blokkeren door de schok. Geef het de tijd om het nieuws even te laten doordringen.
 • fase 3: zoek samen naar praktische zaken om om te gaan met de nieuwe realiteit. 

Waar kan je nog op letten?

 • vertel je kinderen duidelijk dat zij geen schuld hebben aan de scheiding en dat ze er ook niks kunnen aan veranderen
 • vertel je kinderen dat jullie er alles zullen aan doen om de nieuwe situatie draaglijk te maken voor hen
 • vertel je kinderen dat jullie allebei van hen blijven houden en dat dit niet overgaat
 • geef je partner niet eenzijdig de schuld
 • maak geen ruzie met elkaar tijdens dit gesprek. Zegt de ander iets wat je niet fijn vindt, bijt dan even op je tanden
 • kinderen hebben recht op een eerlijke uitleg waarom jullie gaan scheiden. Dat wil niet zeggen dat ze alle details moeten kennen
 • tracht de boodschap niet te verzachten of te rechtvaardigen
 • moedig hen aan om hierover te praten met andere mensen die ze vertrouwen
 • voer indien mogelijk het gesprek met alle kinderen in het gezin tegelijk. Dat maakt het voor hen makkelijker om er later samen over te praten. 
 • voer indien mogelijk het gesprek als je allebei nog in huis woont, zodat je kind achteraf bij beide ouders terecht kan met vragen

Kinderen kunnen heel uiteenlopend reageren. Door de schok van het nieuws dringt er maar 50% door in de hersenen. De scheidingsmelding is dus de start van een reeks gesprekken. Je kind zal erop terugkomen, en anders is het goed dat jij hier later nog eens met je kind over praat. 

Gebaseerd op 'Een week mama, een week papa' van Claire Wiewauters