Fantasievriendje

fantasievriendje bijgesneden

Dit vat het mooi samen:

  • Fantasiespel (zoals een denkbeeldig vriendje) is een manier om nieuwe indrukken te verwerken. 
  • Een fantasievriendje is ook een manier om te oefenen met sociaal gedrag. Het biedt ook troost bij moeilijke momenten. 
  • Zo'n vriendje staat echte vriendschappen niet in de weg. Tijdens het spelen met andere kinderen kan je kind helemaal vergeten dat hij bestaat.
  • Soms is je kind de enige die het vriendje kan zien. Soms is het ook een knuffel, een pop of een huisdier.
  • Als ouder ga je best mee in het verhaal. Zo'n vriendje verdwijnt vanzelf als je kind dit niet meer nodig heeft.

Heeft jouw kind ook een ingebeeld vriendje? Waar je kind uitgebreide gesprekken mee voert en niet gaat slapen voor het vriendje ook een nachtzoen van jou kreeg? En vraag je je af waar dat vandaan komt? 

Peuters en kleuters hebben een rijke fantasie. Fantasiespel is een manier om dagelijkse gebeurtenissen en nieuwe indrukken te verwerken. Al dat nieuwe gaat ook gepaard met angsten. Een kleuter kan bang zijn voor de schaar van de kapper, denkt dat hij kan wegspoelen door het doucheputje of ziet monsters onder het bed. Een fantasievriendje kan dan een ruggensteun zijn om de angsten beter aan te kunnen. Eens je kind meer inzicht krijgt hoe de dingen werken en wat oorzaak en gevolg is, verdwijnt het vriendje vaak vanzelf. 

Het denkbeeldig vriendje is ook een veilige manier om te experimenteren met sociaal gedrag. Het reageert immers altijd zoals het kind het wil.  

Zo’n vriendje biedt ook troost. Het is er altijd, en kan je kind bijstaan op momenten waarop het bang, onzeker of verdrietig is. Een spannende eerste schooldag, een logeerpartij of een scheiding bijvoorbeeld. 

Staat het fantasievriendje echte vrienden in de weg? 

Denkbeeldige vriendjes zijn geen hinderpaal voor echte vriendschappen. Ze kunnen naast elkaar bestaan, en het fantasievriendje kan helemaal op de achtergrond verdwijnen als er een echt vriendje komt spelen bijvoorbeeld. Als kinderen meer met elkaar gaan spelen in plaats van naast elkaar, nemen de echte vriendjes vaak helemaal de plaats in van het fantasievriendje. Je kind heeft een poos lang geoefend met sociale omgangsvormen en leert nu dat echte vriendjes niet altijd reageren zoals hij dat verwacht, en dat dat helemaal niet erg is. 

Hoe ziet die vriendschap eruit? 

Dat verschilt van kind tot kind. Soms is het denkbeeldig vriendje een knuffel, een huisdier of een stuk speelgoed. Vaak is je kind de enige die het vriendje kan zien, en blijft het onzichtbaar voor anderen. Het ene kind is zijn fantasievriendje erg trouw, het andere kind kiest een vriendje op maat van zijn behoeftes op dat moment. 

Hoe reageer ik als ouder? 

 Probeer de fantasie niet op te lossen. Aanvaard het denkbeeldig vriendje van je kind en probeer het niet te overtuigen dat het niet echt bestaat. Laat die extra stoel aan tafel dus maar toe en lach je kind niet uit met zijn eigen gecreëerde verhalen. Misschien leer je door de ogen van het onzichtbare gezelschap wel begrijpen waarvoor je kind bang is of zich onzeker over voelt, en slaapt je kind wel rustig nadat jullie samen de monsters onder het bed verjaagd hebben.  

Soms proberen kinderen de schuld op hun vriendje te schuiven: de rommelige kamer is veroorzaakt door het fantasievriendje. Stel dan vriendelijk maar kordaat voor dat je kind en zijn vriendje ook samen het speelgoed opruimen. 

Net zoals je kind op een bepaalde leeftijd sommige speeltjes ontgroeit, zo zal ook na verloop van tijd het denkbeeldig vriendje vanzelf aan de kant worden geschoven
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.