Hoe jij werd opgevoed, heeft invloed op de ouder die je bent

Had je ouders die erg betrokken waren, of ouders die weinig tijd maakten voor jou? Groeide je op in twee huizen, of bleven je ouders bij elkaar? Hadden ze hoge verwachtingen van jou, of kon je je eigen pad uitstippelen met vallen en opstaan? Allemaal dingen die mee bepalen hoe jij met je kind omgaat. Goed om even over na te denken...

ouderschap generaties bijgesneden.jpg

In onze cultuur is een proper huis symbool voor de juiste waarden als gezin. Daarom moest het thuis altijd netjes zijn. Spelen in huis kon niet. Ik wil dit anders doen. Toch betrapte ik me erop dat ik mijn kinderen nog tijdens hun spel vroeg om op te ruimen. Ik heb geleerd om te kijken hoeveel plezier ze maken en om af en toe mee te spelen. En ik merk dat dit me veel meer voldoening geeft.

Had je ouders die erg betrokken waren, of ouders die weinig tijd maakten voor jou? Groeide je op in twee huizen, of bleven je ouders bij elkaar? Hadden ze hoge verwachtingen van jou, of kon je je eigen pad uitstippelen met vallen en opstaan? Allemaal dingen die mee bepalen hoe jij bent als ouder en hoe jij met je kind omgaat. 

Steunen, stimuleren en structuur bieden

Elk kind heeft er nood aan zich verbonden te voelen met een volwassene. Iemand waar het kind zich veilig bij voelt, waar het steun vindt. Als je warm en aandachtig reageert, groeit die band en kan je kind zich goed ontwikkelen. Grenzen en structuur brengen rust bij kinderen. Het is voor elke ouder zoeken tussen je kind op ontdekking te laten gaan en toch voldoende toezicht houden. Die zoektocht verandert ook tijdens het opgroeien van je kind. 

Wat wil jij anders doen?

Ervaarde je zelf te weinig steun, te veel grenzen, te weinig leerkansen,... in je kindertijd? Dan ben je soms zoekende hoe je dit zelf als ouder anders wil doen. Hierover nadenken gaat ook over welke waarden en normen je wil doorgeven aan je kinderen. Wat vond je zelf als kind helpend en wat wil je hen graag bijbrengen? Misschien wil je dat je kind op een rustige manier vertelt wat het voelt? Dan is het belangrijk hierin het goede voorbeeld te geven. Hoe ga je zelf om met heftige emoties, roep je of trek je je terug? Praat je erover met je kind? Zoek je zelf naar manieren om met je emoties om te gaan?

Dit is niet eenvoudig, want sommige gewoontes zitten echt ingebakken vanuit onze opvoeding. Door je bewust te worden van je eigen achtergrond, geef je je kind een belangrijke basis mee. Een basis die ervoor zorgt dat je kind veerkrachtig in het leven staat, nu en later als volwassene. Dus hierop inzetten en actief aan de slag gaan kan heel erg waardevol zijn. 

Praten helpt

Vind je het moeilijk om hier alleen zicht op te krijgen? Als je een partner hebt, is het verrijkend om hier samen over te praten. Ook andere mensen die je vertrouwt, kunnen je helpen om je eigen blinde vlek te ontdekken en zelfs bijdragen om te groeien als persoon. 
 


 


 


 

Meer lezen

Meer over dit thema

Meer over deze leeftijd

Meer bij onze partners

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf