Is pesten normaal?

pesten

'Gewoon' pesten (dus niet online) komt vooral voor bij kinderen tussen 10 en 14 jaar. Ook daarna verdwijnt het niet volledig. Rond die leeftijd is ‘erbij horen’ heel belangrijk. Kinderen experimenteren dan met hoe ze zich in een groep kunnen gedragen en gaan op zoek naar waarom iemand populair is, of net niet. Erbij horen, invloed uitoefenen en hoe vriendschappen werken, is wat elke jongere bezig houdt. Pesten kan een middel zijn om dat doel te bereiken.

Cyberpesten steekt de kop op vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het valt op dat cyberpesten bij de oudere tieners (16+) niet uitdooft en schade kan blijven aanrichten.

Ook tegen die achtergrond van de ontwikkeling van tieners, kunnen we pesten niet zomaar door de vingers zien. Integendeel, (cyber)pesten heeft grote gevolgen op psychologisch, lichamelijk en sociaal vlak. Niet alleen als direct effect. Ook de gevolgen op lange termijn kunnen erg ingrijpend zijn, en het leven van je kind door elkaar schudden. 

Mijn dochter is zo hard veranderd. Ze wil niet meer opvallen. Ze probeert zo min mogelijk te zeggen en zo weinig mogelijk dingen te doen die aanleiding kunnen zijn om gepest te worden. Waar is haar zelfvertrouwen? Waar is haar vrolijke en uitbundige karakter? 

Mijn zoon krijgt nu hoofdpijn en stress als andere kinderen met hem willen spelen. Hij wil niemand teleurstellen en kan zijn grenzen niet goed aangeven.

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.