Kleuterspel

Kleuters die spelen, dat is experimenteren en ontdekken. Alles wat ze tegenkomen, is interessant. Ze bootsen in hun spel na wat ze in de echte wereld zien. Ben jij als ouder vaak aan de telefoon doorheen de dag? Dan hoor je wel eens een echo van jezelf als je kind helemaal opgaat in zijn spel met de telefoon. 

Samenspel

‘Samen delen, samen spelen’, dat gaat niet vanzelf. Een kind leert pas samen spelen als het eerst alleen heeft mogen spelen. Hoe peuters daar best wat tijd voor nodig hebben, lees je hier.
Rond 4 jaar, soms iets sneller, leren kinderen samenspelen. Kinderen met een oudere broer of zus spelen vaak sneller samen omdat ze elke dag zien hoe dat werkt. Als kinderen eenmaal samen gespeeld hebben, willen ze dit vaker. Kleuters leren in samenspel te geven en nemen, voor zichzelf opkomen en op hun beurt wachten. Daarnaast oefenen ze ook volop met (lichaams)taal en oefenen ze met leiding nemen en leiding geven. 

'Ik ben de dokter en jij komt voor een spuitje'

Vanaf ongeveer 4 à 5 jaar ontdekt je kind interactief rollenspel, een vorm van fantasiespel. Je kind speelt dan samen met jou of met andere kinderen verschillende rollen na. Ben jij de dokter? Dan kom ik even langs als ziek kindje. In het winkeltje betaal ik jou met echte centen en koop ik een snoepje voor mijn kindje, de pop die ik meeneem in een buggy. Kinderen nemen elkaar mee in een verhaal. Rollen kunnen snel wisselen: je kan eerst het zieke kindje zijn en 5 minuten later als dokter een verband aanleggen. Kinderen vinden het fantastisch als je je als ouder ook helemaal inleeft in jouw rol.

Spelen met regels

Tussen 4 en 6 jaar leert een kind zich steeds beter aan de regels houden. Een eenvoudig gezelschapsspel kan dus al. Je kind probeert al eens vals te spelen. Je kan dit af en toe toelaten, maar leer je kind ook dat regels er zijn om zich aan te houden. Wissel spelletjes met winnaars en verliezers af met spelletjes waarin je moet samenwerken. Voor jonge kinderen is het soms écht moeilijk om verlies te aanvaarden. Samen iets bereiken in een samenwerkingsspel brengt gegarandeerd plezier met zich mee. 

Opruimen

Een deel van het speelplezier hangt af van de presentatie. Materiaal dat mooi is opgeruimd of waarvan al een paar onderdelen klaar staan, nodigt veel meer uit tot spel dan een rommeltje. Kleuters kan je al goed betrekken bij het opruimen van het speelmateriaal. Het mooi klaarzetten en presenteren doe je als ouder om je kind uit te nodigen weer fijn te gaan spelen.  
 


 


 


 

Samenspelen gaat niet vanzelf!

Een filmpje dat kleuters toont hoe samenspelen werkt.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf