Lagere schoolkinderen en spel

Het spel van je kind wordt nog rijker. Samenspelen om hetzelfde doel te bereiken, of net in competitie gaan: het kan allemaal. De hobbyclub doet zijn intrede, dus het is soms zoeken naar evenwicht en genoeg 'speeltijd'.

Eigen regels en eigen verhalen

Vanaf 6 à 7 jaar ziet het fantasiespel van je kind er nog anders uit. Het interactieve rollenspel dat kleuters spelen, groeit uit tot verbeeldend spel. Iedereen die meespeelt, bedenkt vooraf samen welke rollen er zijn en hoe deze verdeeld worden. Ook het verhaal krijgt samen vorm. Wie heeft welke rol? Wat hebben we allemaal nodig? Waar zullen we spelen? Welke regels zijn er? Het spel ligt niet vast, maar verandert in samenspraak met elkaar.

Samen spelen in plaats van tegen elkaar

Rond 6 à 7 jaar hebben kinderen al zoveel samen gespeeld, dat coöperatief spel ontstaat. In tegenstelling tot competitief spel, is er bij coöperatief spel geen winnaar of verliezer. Samenwerking staat centraal: spelers spelen met in plaats van tegen elkaar, om een gezamenlijk doel te behalen. Soms is er een leider, die het spel vooral vorm geeft. Deze kan per spel of per dag wisselen. 
Kinderen leren op deze manier overleggen, samenwerken, naar elkaar luisteren en samen beslissingen nemen. Het helpt ook bij het ontdekken van je talenten, en om anderen te waarderen voor hun bijdrage aan het spel. 

Gezelschapsspelen

Sommige kinderen vinden het fijn om gezelschapsspelen te spelen waar een beetje competitie in zit. Denk maar aan monopoly bijvoorbeeld. Iedereen wil heel graag winnen en probeert telkens weer de beste strategie te bedenken. Je kind leert op die manier omgaan met verliezen, en het is natuurlijk leuk om strategieën te bedenken en een ander te slim af te zijn. Toch is het een goed idee om ook af en toe een spel te kiezen waarbij je een gezamenlijke vijand verslaat, of samenwerkt om een doel te bereiken. Zo oefenen kinderen hun talent om samen te werken en elkaar te helpen. 

Wat kan ik betekenen als ouder?

Hobby's doen hun intrede, vaak in clubverband. Soms heeft je kind zoveel interesses, of vinden ouders het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen op alle gebieden, dat er bijna geen tijd meer overblijft om te spelen. Zo'n club kost vaak best wat geld, en je wil je kind natuurlijk ook leren om vol te houden. Kies dus bewust en kijk goed naar de interesses van je kind. Zorg dat er nog genoeg tijd overblijft voor je kind om zelf zijn spel te bepalen.

Een moment van verveling? Niet erg! Op die manier leert je kind om creatieve oplossingen te bedenken. En gewoon even 'niksen' heeft je kind ook soms nodig.

Bevrijd de speeltijger!

Belletje trek, een geheim kamp of rondspoken in het donker; spelen mag best wat spannend zijn!

(Affiche: Kind & Samenleving - klik om te vergroten)

speeltijger

 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf