Meer lezen bij onze partners: aan tafel

aan tafel

Websites voor ouders

De Kind en Gezin website geeft uitgebreid informatie over gezonde voeding voor baby's, peuters en kleuters. Je vindt er ook opvoedtips die strijd aan tafel helpen vermijden.

Vlaams Instituut Gezond Leven heeft aparte hoofdstukken over de voedingsbehoeften van kinderen van alle leeftijden. Met opvoedingsadvies handig gerangschikt per leeftijd.

Het Voedingscentrum NICE verzamelt en verspreidt wetenschappelijk onderbouwde info over gezonde, lokale voeding. Met ook de nodige aandacht voor opvoedingstips.

Oog voor Lekkers moedigt kinderen aan om juiste keuzes te maken rond gezonde voeding, zowel thuis als op school. 

Brochures en downloads

Uit het Kind en Gezin Magazine 'Peuters': het artikel 'Een kleine hap, een grote stap'

pdf bestandkleine-hap-grote-stap-kruipermagazine.pdf (569 kB)

Voedingscentrum NICE maakte samen met partners de kleurrijke brochure '1 2 3 aan tafel' vol tips, weetjes en recepten.

pdf bestandBoekje 123 aan tafel - nieuwe voedingsdriehoek_0.pdf (1.93 MB)

Samen bijhouden hoeveel fruit je kind eet? Met het fruitkaartje van NICE pak je het speels aan.

pdf bestandFruitkaartje NICE.pdf (944 kB)

Samen spelen

Lekkerbekjes is een gezelschapsspel ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het zet ouders en kinderen aan om samen nieuwe smaken te ontdekken en te bewegen. Te koop in Dreamland en Colruyt.

Boeken voor ouders

  • Boons, I. (2019). Ketchup is een groente. Sneaky tips & recepten voor leuke eetmomenten met kinderen. Gent: Borgerhoff & Lamberigts nv.
  • De Jonck, A., De Jonck, N. & Kimpen, S. (2011). Gezond leven is kinderspel. Dé trukendoos voor ouders. Antwerpen: Standaard uitgeverij.
  • Raeymaekers, K. (2020). Denk als je peuter/kleuter. Gent: Borgerhoff & Lamberigts nv. Een boek dat ouders helpt om in het hoofd te kruipen van kinderen tussen 1,5 en 6 jaar. Als je begrijpt hoe kinderen denken, snap je ook beter waarom eten en proeven soms zo moeilijk kunnen zijn.

Boeken voor kinderen  

1+          Slegers, L; (2012), 'Eten!', Clavis. Heldere tekeningen en eenvoudige tekst over wat allemaal nodig is om aan tafel te gaan.

2+          Corman, C. (2018), 'Het hele jaar fruit', De Eenhoorn. Stevig kartonboekje met tekeningen van fruit, van binnen en van buiten.

2+          Cousins, L. (2019), 'Het winkeltje van Muis', Leopold. Samen met Muis ontdekt je kind heel wat etenswaren in de winkel. Met een uitklapwinkeltje om het verhaal na te spelen.

6+      Sala, F. (2020), 'Een huis vol lekkers', Davidsfonds. Een boek vol verhalen en recepten van over de hele wereld.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.