Meer lezen bij onze partners: buitenspelen

Buitenspelen is leuk! Heel veel info over de voordelen van buitenspelen en hoe jij een echte buitenspeel mama of papa kan zijn. 

buitenspelen

Websites

Speeltips voor alle leeftijden

Kind en Gezin lanceerde de campagne 'Buitenbabys', met tal van tips voor meer buitenspeelplezier voor de allerkleinsten.

Goe Gespeeld! maakte een charter voor ouders. Om samen met je kind te bekijken en afspraken te maken rond (buiten) spelen.

Schrijf je in voor de tweemaandelijke nieuwsbrief Goe Gespeeld! Je krijgt telkens vijf leuke speeltips en ideeën om buitenspelen nog leuker te maken.

Buiten spelen in je buurt of je gemeente

Kind en Samenleving maakte het draaiboek 'Verooover de straat en maak plaats voor jong en oud'. De publicatie laat je nadenken over het herinrichten van de straat, zodat het een plek wordt voor jong en oud, waar men kan ontspannen, ontdekken en ontmoeten.

Vraag na bij de gemeente of je je straat tot een speelstraat kan omvormen. Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode volledig voorbehouden is voor spelende kinderen en de buurtbewoners. Ideaal dus voor wie wil hinkelen, vriendjes maken, kampen bouwen, rolschaatsen of kletsen met de buren.

Kijk na of je stad of gemeente een Goe Gespeeld! - gemeente is. Deze gemeentes werken aan een positief speelklimaat. Jouw gemeente nog niet in de lijst? Overtuig hen, bijvoorbeeld via de jeugddienst, om het charter te tekenen.

Kijk even bij de jeugddienst van je gemeente wat je kind buiten kan doen.

Misschien doet je gemeente ook mee aan de jaarlijkse buitenspeeldag of aan de internationale modderdag.

Op zoek naar groene plekken in je buurt? Met de overzichtskaart van Natuur en Bos vind je alle speelbossen in Vlaanderen.

Boeken en een inspirerende film voor ouders

Dijksman, M. (2016), 'Alle kinderen naar buiten', Knnv uitgeverij. Een groot natuuractiviteitenboek om vier seizoenen lang de natuur te ontdekken.

Scholfield, J. (2013), 'Outdoor. Avontuurlijke buitenspelen', Christofoor. Inspirerende ideeën voor spannende activiteiten in de vrije natuur.

De film 'Project wild thing' is een inspirerende documentaire over spelen in de natuur. Kijk hier of de film in je buurt vertoond wordt of vraag een vertoning aan.

Boeken om met je kind te lezen

Seed, A. (2019), 'Het briljante boek vol dingen om buiten te doen', Kluitman. Honderden dingen om buiten te doen, zowel vlakbij huis als wat verder weg.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.