Meer lezen bij onze partners: Diverse samenleving

diversiteit racisme

Websites voor ouders

Artikel in MO*: Wat racisme met een kind doet.

Artikel in Trouw: Hoe voed je een kind anti-racistisch op?

Brief aan mijn witte kinderen: Imke Van Herrewegen, mama van drie jonge kinderen, schreef deze brief aan haar kinderen. Over hoe kinderen met verschillende huidskleur naar zichzelf en naar elkaar kijken, en hoe dat invloed heeft op kansen in het leven.

Dalilla Hermans blogde voor de Week van de Opvoeding 2018 over wereldburgerschap: 'Mensen overal ter wereld zijn eerst en vooral mens'

Boeken voor ouders

Bergman, S. (2016), Wit is ook een kleur, Nijgh en Van Ditmar. Bundeling columns van journaliste en documentairemaakster Sunny Bergman, naar aanleiding van haar gelijknamige documentaire over racisme en witte privileges.

Charkaoui, N. (2019), Racisme, over wonden en veerkracht, Epo. Racisme doet iets met mensen. Dit boek geeft handvatten om met de gevolgen van racisme om te gaan en focust op veerkracht, weerbaarheid en hoop.

Hermans, D. (2017), Brief aan Cooper en de wereld, Manteau. Dalilla Hermans werd in Rwanda geboren, op haar tweede werd ze door haar Vlaamse ouders geadopteerd. Ze groeide op in een klein dorpje in de Kempen, waar ze een van de eersten met een andere huidskleur was. 'Brief aan Cooper en de wereld' is een doodeerlijke zoektocht naar de lessen die ze haar opgroeiende zoon moét meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. 

Boeken om samen met je kind te lezen

Ook boeken openen onbekende werelden. In de lijst hierbij vind je boeken die bruggen slaan tussen verschillende culturen.

pdf bestandthemalijst boeken diverse samenleving (685 kB)

Nog een aanrader:

Hermans, D. (2018), Brown Girl Magic, Davidsfonds/Infodok. Opgroeien als een bruin meisje in het Westen brengt heel wat uitdagingen mee. Je ziet jezelf weinig weerspiegeld in de beelden die je te zien krijgt. Brown Girl Magic wil deze leegte mee opvullen. Het is een boek voor, door én over bruine meisjes.

Terug naar themapagina

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.