Meer lezen bij onze partners: pesten en cyberpesten

pesten

Webinar

Tijdens de Week van de Opvoeding 2020 organiseerde de Gezinsbond een webinar over pesten. Deze online lezing door expert Gie Deboutte kan je nog steeds herbekijken. Even registreren via deze link, en je krijgt een link toegestuurd om de lezing te herbekijken op je eigen toestel.

Video

Eerste Hulp bij Pesten. Klasse maakte een duidelijke video

 

 

 

Websites voor ouders

De Veilig online website van de Gezinsbond heeft een hoofdstuk over cyberpesten

Op Medianest vind je info over cyberpesten

Childfocus geeft uitgebreid info over veilig internetten, ter preventie van cyberpesten

Kieskleurtegenpesten.be: bundelt alle hulplijnen waar ouders en kinderen terecht kunnen. Je vindt er ook info over de Vlaamse Week tegen pesten (jaarlijks in de week voor de krokusvakantie) 

Ikbeslis.be geeft meer info over cyberpesten

In de reeks van Klasse vind je ook artikels en getuigenissen van ouders en kinderen

Zitdazo geeft een overzicht van wat je kan doen bij pesten

GO! Ouders, de ouderkoepel van het Gemeenschapsonderwijs, biedt info over (cyber)pesten

In gesprek met de school over een gezamenlijke aanpak? Scholen gebruiken vaak de No Blame methodiek of de HERGO methode om pesten aan te pakken. 

Cyberpesten melden? Het kan via de meldknop van het platform in kwestie. Voor Facebook, TikTok en YouTube klik je hier door. 

VPNgids (Nederland) heeft een uitgebreid hoofdstuk over cyberpesten

Websites voor ouders en jongeren 

Praatoverpesten.be: site die pesten bespreekbaar wil maken, met info op maat van jongeren (gepeste, pester of getuige), ouders en professionals 

Clicksafe.be: over veilig internet, met info op maat van ouders, kinderen en jongeren 

Websites voor jongeren 

Je kan chatten, bellen of mailen met Awel met jouw vragen en problemen 

Brochure voor ouders 

Cyberpesten voorkomen, flyer gekoppeld aan de online module van de Gezinsbond 'Veilig online: cyberpesten'

pdf bestandflyer_cyberpesten_gezinsbond.pdf (1.14 MB)

Pesten aanpakken, wat kunnen ouders doen? Een brochure van de ouderkoepelverenigingen GO! ouders, KOOGO en VCOV   

Boeken voor kinderen en jongeren 

Kleuters 

4+          Daly, N. (2016), 'Wat doe je tegen pestkoppen', Vries-Brouwers. Voorleesboek over creativiteit in de strijd tegen pesten. 

5+          Rening, V. (2010), 'Pest jij ook?', Clavis. Geschreven vanuit de bril van de pester.

5+          De Kinder, J. (2013), 'Rood of waarom pesten niet grappig is', De Eenhoorn. Over de grote invloed van pesten op de groep.

Lagere school 

7+          Frankel, E. (2013), 'Pesten in perspectief - Raar! Bang! Stoer!', Bazalt. Een trilogie, met een deel vanuit standpunt van de gepeste, de pester en de omstaander. 

8+         Descamps, L. & Deboutte, G. (2014), ' De survivalkid pesten', Abimo. Een gids om pesten te herkennen en aan te pakken.

Jongeren 

12+        Werkman, J. (2014), 'Pesten, een kwestie van overleven? ', Vof?. Over de verregaande invloed van pesten op je persoonlijkheid. 

14+        Balthazar, N. (2015), 'Ben X.', Lannoo. Het verhaal van een licht autistische jongen die gepest wordt. 

15+        Descamps, L. (2016), '(Gewoon) Kwetsbaar', Abimo. Hoe cyberpesten en irl pesten elkaar versterken.  

Boeken voor ouders 

Deboutte, G. (2000), 'Pesten. Wat is het, wat doe je eraan', Bakermat. 

Van Stigt, M. (2014), 'Alles over pesten', Uitgeverij Boom. Veel wetenschappelijke inzichten gecombineerd met praktische tips en adviezen.

Films 

Wonder van Stephen Chbosky (2017): August is geboren met een gezichtsafwijking. Met hulp van het gezin probeert hij zijn draai te vinden op zijn nieuwe school. 

Spijt van Dave Schram (2013), gebaseerd op het boek van Carry Slee. Jochen heeft overgewicht en wordt gepest. Iedereen ziet wat er gebeurt, maar niemand reageert. Tot David het opneemt voor Jochen en ze goede vrienden worden. Maar dan blijken beide jongens verliefd op hetzelfde meisje...

Le Nouveau van Rudi Rosenberg (2015): De dertienjarige Benoît is 'le nouveau', de nieuwe jongen op een nieuwe school. Daar probeert hij nieuwe vrienden te maken met een stel populaire jongens, maar al snel blijken zij een stel nare pestkoppen en hij hun nieuwe doelwit. Op advies van zijn oom geeft hij een feestje voor de hele klas, maar slechts drie kinderen komen opdagen... De grote kracht van de film zit in de herkenbaarheid van de emoties voor de kijkers.

De Superheld van Christian Lo (2013): Modulf is 11 jaar oud en vindt zichzelf een held. Een superheld zelfs! Want terwijl hij weer eens met z'n hoofd in de schooltoiletten wordt geduwd, zorgt hij er tenminste voor dat de andere leerlingen niet gepest worden.Tot er op een dag een nieuw meisje op school komt; de ultieme superhelden-nachtmerrie! Ze praat gek, ziet er gek uit en gedraagt zich gek... kortom, een gedroomd pestslachtoffer. Maar Lise zegt precies wat niemand anders hardop durft uitspreken. Zij neemt Modulf onder handen en leert hem dat het niet oké is om zich zomaar te laten pesten. 

Ben X van Nic Balthazar (2007): Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt te leven in een eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van de online computergames. In de echte, harde wereld van het laatste jaar op de technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel. Vooral Bogaert en Desmet maken hem het leven bijna letterlijk onmogelijk. Op een dag loopt een zoveelste pesterij uit de hand... 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.