Meer lezen bij onze partners: rituelen

rituelen

Websites

Vertellementen, een Gentse blogster, schrijft over de rituelen in haar gezin. Tùskom, wat van een huis een warm nest maakt.

Rituelen helpen om een onmetelijk verlies een plaats te geven. Het Berrefonds biedt met een herinneringskoffertje, koesterkoffer, praatgroepen en nazorg steun op maat aan de ouders, broers en zussen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje.

LECA, het landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag, verzamelt informatie over heel veel rituelen in onze samenleving. Van slaaprituelen tot paaseieren, van ramadan tot kermis, van spelletjes tot de tandenfee.

Materiaal voor ouders

Boeken

Adriaenssens, P. (2012), Nesten, Lannoo. Twaalf gezinnen laten je even meekijken in hun warme nest.

Video

De film 'Een warm nest' (2012) werd gemaakt naar aanleiding van het rituelenproject, een samenwerking tussen de Opvoedingswinkel van Leuven, de Opvoedingswinkel van Brussel en de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning Vlaams-Brabant en Brussel.

 

Boeken om  met je kind te lezen

0-3jr 

  • Slegers, L. (2010), Het grote rituelenboek van Karel, Clavis BVBA. Karel houdt van de rituelen die elke dag terugkeren: opstaan, ontbijt, tandjes poetsen, in bad en een verhaaltje voor het slapengaan.
  • Timouzar, K. en Coebergh, M. (2017), Feest voor Ilyas, Studio Sesam. Kleurrijk kinderboek over het verjaardagsritueel in het gezin van Ilyas. Met ook woorden en getallen in andere talen.

 

 

Terug naar de themapagina

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.