Meer lezen bij onze partners: scheiding

scheiding lang proces

Websites en apps

www.tijdvoorjerelatie.be besteedt aandacht aan bestaande partnerrelaties en heeft daarnaast ook een luik over advies en hulpverlening als het minder goed gaat in je relatie of als je beslist hebt te scheiden. De website helpt je ook om een keuze te maken als je kiest voor relatiebegeleiding of therapie op de privémarkt of als je een bemiddelaar zoekt in je regio.

De Scheidingskoffer is een online koffer die je helpt om de weg te vinden in het ondersteunend aanbod voor ouders als je beslist om te scheiden, tijdens het scheidingsproces en na de scheiding. Door het invullen van een vragenlijst word je naar het meest toepasselijke aanbod geleid.

www.tweehuizen.be biedt zeer veel informatie over de nieuwe invulling van ouderschap, over je kind ondersteunen en over de verandering die er voor jou als ouder op je afkomen. Met veel uitgewerkte voorbeelden en een aparte site voor kinderen en voor jongeren.

www.alleenstandeouder.be heeft naast veel informatie over werk, huisvesting en financiën, ook een luik over gezin en opvoeding.

www.caw.be: sommige CAW's organiseren groepsbijeenkomsten voor ouders en/of kinderen. Je kan er ook terecht met individuele vragen.

Allianza heeft een uitgebreid aanbod: themasessies, infoavonden, psychotherapeutische hulp op maat, voor scheidende ouders, kinderen van scheidende ouders, plusouders, familie of mensen uit het netwerk van scheidende ouders. 

Op de website 'Trefpunt Zelfhulp' vind je met trefwoord 'scheiding' de lijst van zelfhulpgroepen waar je contact kan leggen met mensen in scheidingssituaties.

De Gezinsbond heeft een vormingsaanbod over het effect op kinderen en ouders; een vorming voor familieleden en vrienden die ouders of kinderen in scheiding ondersteunen, en een vorming voor grootouders die met een scheiding in aanraking komen.

www.vlaanderen.be heeft ook een luik over scheiding, vooral de juridische kant wordt belicht.

Living Together Apart is een term voor elk initiatief van ouders om bij een scheiding de negatieve gevolgen voor hun kinderen zoveel mogelijk te beperken, door te zoeken naar creatieve oplossingen om het ouderschap blijvend te delen, ook na het beëindigen van hun relatie als partners. Van samen blijven praten en nadenken over het ouderschap, tot fysiek onder hetzelfde dak blijven wonen. De website biedt vragenlijsten om uit te zoeken welke vorm voor jullie gepast kan zijn. 

Keep in Touch (KiT) is een gratis app om de communicatie tussen ex-partners rond de kinderen te verbeteren. Met een gedeelde agenda, een prikbord om nieuwtjes uit te wisselen, een checklist, chatfunctie en een informatief luik.

Boeken en brochures voor ouders

Boeken

Wiewauters, C. (2014), Een week mama, een week papa?, Lannoo: vertelt vanuit de ervaring van kinderen over de invloed van een scheiding

Hendrikse-Voogt, A. (2016), Stoppen als partners, doorgaan als ouders, SWP: over de weg vinden in de chaos van je gevoelens

Neuman, G. (2017), En de kinderen scheiden mee. Het Zandkastelen programma, SWP: een hulpboek voor ouders in scheiding om je kind te ondersteunen

De Waele, I. (2009), Ouders blijven na een scheiding, Lannoo: tips voor een goede verstandhouding met je ex-partner

Vollinga, P. (2013), Aan alle gescheiden ouders, Bruna: kinderen en jongeren aan het woord over de scheiding van hun ouders

Brochures

Mijn mama is niet meer verliefd op mijn papa: Groeimee folder over scheiding en kinderen

Eigenlijk is hij bijna ons broertje hé: Groeimee folder over nieuw samengestelde gezinnen

 

Video's

 

Filmpje dat je kan bekijken voor je aan je kind vertelt dat je gaat scheiden

Filmpje dat ouders bewust maakt van het effect van een vechtscheiding op kinderen

Boeken om met je kind te lezen

De website 'Boekenzoeker' laat je toe om per leeftijdscategorie en met het trefwoord 'scheiding' een uitstekende selectie boeken te maken.

Terug naar de themapagina

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.