Meer lezen bij onze partners: seksuele en relationele opvoeding

seksuele en relationele opvoeding bijgesneden.jpg

Websites

 • Sensoa informeert over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, wat er in de puberteit allemaal te gebeuren staat, hoe je kinderen weerbaarder kan maken,...
 • Op Horen, zien en praten vind je meer over de campagne 'Is 't oké?', over grenzen stellen en respecteren.
 • Vragen over je kind dat zich uit als holebi? Bij Sensoa lees je meer over seksuele oriëntatie en hoe je het bespreekbaar maakt. Lees ook de getuigenis van een ouder.
 • De websites www.allesoverseks.be en www.weljongniethetero.be richten zich voornamelijk op jongeren, maar ook als ouder vind je er info om met je kind in gesprek te gaan.
 • De holebifoon kreeg een nieuwe naam. Lumi ondersteunt ouders die vermoeden dat hun kind holebi of transgender is. Met info op de website en met mogelijkheid om je vraag te stellen via chat of mail.

Boeken, brochures  en video's voor ouders

Brochures

 • 'Over de grens'. Seksueel opvoeden met het vlaggensysteem. Uitgegeven door Sensoa en downloadbaar. Het vlaggensysteem helpt ouders en opvoeders om seksueel gedrag juist te beoordelen en er gepast op te reageren
 • 'Naomi maakt bespreekbaar' is een forum waarop ouders tools vinden om in gesprek te gaan met hun kind over seksualiteit. Het e-book is gratis. De online cursussen zijn betalend!

pdf bestand10 gouden tips voor de seksuele opvoeding van je kind.pdf (6.42 MB)

 • Rutgers, het Nederlands kenniscentrum Seksualiteit, heeft een uitgebreid  folderaanbod,  te bestellen of te downloaden. Materialen voor alle leeftijden. Voor kinderen met een beperking maakten ze een extra brochure.

pdf bestandseksuele-opvoeding-van-kinderen-met-een-beperking-0-18-jaar.pdf (5.38 MB)

Boeken

 • Brons - Van der Wekken, S. (2016), Blozen mag, Boekencentrum. Een boek dat je helpt om open en eerlijk te praten over seksualiteit, aan de hand van concrete voorbeelden.
 • van der Wal, M. en Bakker, B. (2016), Vrij(be)wijs, Kosmos Uitgevers. Een humoristische gids voor ouders van pubers over seksualiteit en relaties. Met een brede kijk op het thema: het gaat over veel meer dan seksuele voorlichting.

Video's

 

Boeken om met je kind te lezen

3-6jr Allan, N. (2013), De grote race. Verhaal van een zaadje, Wpg Kindermedia. Een geestig voorlichtingsboek over de voortplanting.

6-12jr  van der Doef, S. (2011), Ben jij ook op mij?, Ploegsma. Informatief en humoristich boek over verliefdheid, zoenen, seks en het lichaam. 

12-18jr  Rethans, S. (2012), Durf te vragen, Podium B.V. Handboek voor pubers over alles wat verandert in de puberteit. Ook boeiend leesvoer voor ouders.

 

Doen

 • 'k Zag twee beren:  een bereleuke tentoonstelling over seksualiteit en relaties voor kinderen, in het Huis van Kina in Gent.
 • Goede minaars: een tentoonstelling voor jongeren die meer willen weten over seks en relaties, in het Huis van Kina in Gent.

 

Terug naar de themapagina

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.