Opvoeden is geen wedstrijd: Week van de Opvoeding 2020

De Week van de Opvoeding (16 tot 23 mei) staat in het thema 'Opvoeden is geen (wed)strijd'. 

Opvoeden is een zoekproces, en voor elk gezin anders.

Want elke ouder heeft een eigen achtergrond, een eigen karakter en legt zijn persoonlijke klemtonen. Ook kinderen hebben hun eigen temperament, talenten en trekjes waarmee ze je de gordijnen kunnen injagen. Een oproep voor meer mildheid tegenover jezelf, je kind(eren) en andere ouders en opvoeders.

Studio Sofa

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei spelen we een online game met heel veel gezinnen samen.

  • Principe: we lanceren een online challenge waar je als gezin aan meewerkt. Inspiratie waren onder meer de filmpjes waarin een voorwerp (vaak een rol wc-papier) wordt doorgegeven van de ene huiskamer naar de andere. Door de montage lijkt het alsof de deelnemers met elkaar in verbinding staan. Elk gezin maakt dus een korte, gekke video volgens eenvoudige instructies en rond de challenge van de dag. Wij monteren uit alle ingezonden video’s een compilatievideo van de dag. De filmpjes die niet aan bod komen in de compilatie, komen terecht op een videowall op de Facebookpagina van het evenement. Het wordt aanschouwelijker als we onze testvideo opgenomen hebben (op 9 mei), maar hier en hier krijg je een beeld van het idee.
  • Deelnemen is gratis.
  • Er zijn vier speeldagen: van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei komt elke dag een nieuwe challenge online. Gezinnen hebben een hele dag tijd om hun video te maken en te uploaden. Tegen 18u 's avonds komen dan de compilatievideo en de videowall online.
  • Volg de Facebook pagina en vind daar binnenkort de link om je in te schrijven.

Podcasts over opvoeden en opgroeien

Luister jij al naar podcasts? Dat lijkt heel erg op een radio-uitzending over een bepaald thema, maar het voordeel van een podcast is dat je die beluistert wanneer jij wil. Dat kan via de pc, tablet of smartphone.
Er zijn heel wat interessante podcasts over opvoeden en opgroeien. 
We zetten ze voor jou op een lijstje.

Praten met je kind

Op zoek naar verbinding, in gesprek met je kind, allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe doe je dat nu eigenlijk? Je vindt heel wat info in onderstaand artikel.

Radio EXPOO - met Nina Mouton

Een uur radio rond de Week van de Opvoeding, met Nina Mouton als centrale gast! 

Andere boeiende gasten passeerden ook. Bart Soenens van UGent vertelt over motivatie en betrokkenheid bij je kind, Imke Van Herrewegen van Kind en Gezin over hoe zij gezinnen ondersteunen bij vragen over opvoeding. Ook Lise (23) vertelt hoe zij haar opvoeding heeft ervaren.

Uitzending gemist?

Webinars

De ganse maand mei bieden we een uitgebreid aanbod webinars aan. Via je pc of tablet thuis een lezing volgen over opvoeden en opgroeien!

Stuur een lieve videoboodschap

Je kind, je partner, grootouders, die kinderbegeleider die zo goed kan troosten, de leerkracht die je kind doet groeien, de altijd enthousiaste trainer ...

Geef andere ouders of opvoeders een compliment of steek ze een hart onder de riem met een digitale videoboodschap. Je vindt ze op onze Facebook pagina. Om te delen op hun tijdlijn, om hen te taggen, om te sturen via Whatsapp of Messenger,...

In gesprek met Sofie, mama van Maud, Riet en de tweeling Pepijn en Kamiel

Sofie Eerlings kan zich als mama van 4 helemaal vinden in de oproep om wat milder te zijn. Voor jezelf, voor je kinderen en voor de ouders om je heen.

Vloggers aan het woord

Nina Mouton, Joris Hessels, Erika Van Tielen, kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, Bruno Vanobbergen, Vaderklapper Wim Schotsmans en Sofien Chebil, betrokken bij vadergroep De Sloep, vertellen hoe zij mild ouderschap ervaren. 

Elk vanuit zijn of haar invalshoek.

Mooie, verbindende verhalen die inspireren!

Ontdek ze hieronder of dagelijks tijdens de Week van de Opvoeding op onze Facebook pagina.

De perfecte ouder bestaat niet

Over ouderschap kan je heel wat lezen op Groeimee.be

De perfecte ouder bestaat niet... dus kunnen we ook allemaal stoppen met daarnaar te streven, en verdergaan met elke dag opnieuw ons best te doen!

(Voor)lezen

Nee ik vind dit niet lekker, nee ik ben niet moe.

School is stom. Nog één spelletje.

Twee uur thuis na een fuif is echt te vroeg. Van papa mag ik dat wel.

Veel dagelijkse dingen kunnen een strijd worden. (Samen) een boek lezen, kan helpen om er over te praten.

Iedereen leest maakte een lijst met leuke boeken rond dit thema.

pdf bestand2020_Boekentips Week van de opvoeding.pdf (501 kB)

(WvdO 2020) campagnebeeld def.jpg