Sexting

sexting bijgesneden

Merken dat je kind pikante foto's of filmpjes uitwisselt op het internet, dat is even slikken. Want hoe reageer je daarop? En is dat niet gevaarlijk?  

Sexting, wat is dat?

Sexting is het uitwisselen van zelf gemaakte seksueel getinte teksten of beelden via telefoon of internet. Zowel zelf beelden maken en doorsturen, als de beelden ontvangen, al dan niet gevraagd.   
Sexting om elkaar op te winden, is vaak heel leuk. We spreken dan over fijne (of in vaktermen primaire) sexting.  
Beelden die zonder toestemming naar andere mensen worden doorgestuurd, leiden tot vervelende ervaringen. We spreken over grensoverschrijdende (of secundaire) sexting. Wat het extra moeilijk maakt, is dat je nooit zeker weet of de beelden definitief van het internet verdwenen zijn.

Is sexting iets wat enkel jongeren doen? 

Helemaal niet. Het bestaat al langer, denk maar aan de telefoonseks. Sexting is een variant hierop, die gebruik maakt van nieuwe technologieën. 
Ook volwassenen doen regelmatig aan sexting, ook niet altijd op de meest doordachte manier. 
Jongeren zijn echter extra kwetsbaar voor de grensoverschrijdende variant van sexting. 

Waarom doet mijn kind aan sexting? 

Omdat je kind wil uitzoeken hoe aantrekking en relaties werken: op wie val ik, wie vindt mij aantrekkelijk, hoe trek ik de aandacht van meisjes of jongens? Je kind leert omgaan met gevoelens en vertrouwen. Het online leven is belangrijk voor de meeste jongeren. Dus ook daar experimenteren ze met hun seksualiteit. Ze doen het dan ook best vaak, omdat het spannend is. Toch is er ook een grote groep die zegt dat ze het niet doen omwille van de risico’s. Velen gaan over tot sexting door een bepaalde situatie, gedrag van vrienden of de sfeer van het moment. 
Oudere tieners (+14 jaar) en holebi’s zijn grootste groep sexting gebruikers. Uit onderzoek in 2018 bleek dat iets meer dan één op tien van de 12-18 jarigen seksueel getinte foto’s van zichzelf verspreidden. Dat is een stijging van 4% tov 2016. 

Vaak loopt dit goed, soms gaat het fout. Dan heb je als opvoeder de niet eenvoudige taak om te ondersteunen en te begeleiden. 

Hoe reageer ik best?

Je schrikt als ouder als je merkt dat je kind bezig is met sexting. Zeker als het gaat over grensoverschrijdende sexting, reageer je vaak vanuit je buikgevoel. Probeer rustig te blijven. Kwaad worden en je kind toegang tot internet te verbieden, haalt weinig uit. 

Mijn zoon Joeri stuurde pikante foto’s naar zijn vriendje. Toen het uit raakte, zette zijn ex de foto’s online. De vrienden van Joeri vonden het vooral dom dat hij die foto’s stuurde. Pas na twee maanden kwam hij met zijn verhaal bij mij. Hij was bang dat ik enorm boos zou worden, en opgelucht dat we samen konden zoeken naar manieren om de foto’s weg te krijgen. (Liz, mama van Joeri, 17) 

Mijn kind verstuurde de foto onder druk van zijn of haar lief

Vertel je kind al vroeg dat het zelf baas is over zijn of haar lichaam en zelf beslist wat goed aanvoelt. Het ene kind houdt van knuffelen en zoentjes geven, het andere geeft het familiebezoek liever een hand. Dwing je kind niet om over die persoonlijke grenzen te gaan. Je kind kan denken dat anderen mogen en kunnen vragen om dingen te doen die het niet prettig vindt. 
  
Deze video’s toont hoe kinderen kunnen leren om baas te blijven over hun lichaam, en hoe jongeren best reageren op grensoverschrijdend gedrag. De campagne ‘Is ’t oké?’ maakt jongeren bewust van grensoverschrijdend gedrag en bevat ook een zelftest.

Mijn kind had nooit gedacht dat die foto op internet zou belanden

Help je kind om mediawijs te worden: hoe bescherm ik me online tegen het ongewenst doorsturen van persoonlijke beelden of informatie? Verbieden, paniekverhalen of boos worden werken niet. Je kind moet zich bewust worden van het feit dat: 
•     beelden kunnen doorgestuurd worden 
•     beelden viraal kunnen gaan op het internet 
•     de maker van het beeld kan uitgelachen of gepest worden 
•     de jongere die de beelden doorstuurde, kan vervolgd worden 

Meisjes slachtoffers, jongens daders? 

Hoewel meisjes iets meer slachtoffer zijn van doorgestuurde beelden en jongens vaker beelden doorsturen, zijn in veel gevallen de jongens ook slachtoffer. Vermijd dus om te praten over meisjes als slachtoffers en jongens als dader. 

Mijn kind vertelt me zulke zaken nooit

Druk je kind op het hart om in gesprek te gaan met een vertrouwenspersoon als er iets gebeurt dat hij of zij niet fijn vindt. Die persoon kan jij als ouder zijn, maar evengoed een familielid of iemand op school of in de jeugdbeweging waar je kind zich goed bij voelt. 

Handelen en afspraken maken 

Probeer zo concreet mogelijk te vragen wat er gebeurd is. Benoem wat je begrijpt of herkent, en waar het fout ging. Leg de schuld niet bij je kind. Uitspraken als ‘je had maar niet zo dom moeten zijn’, helpen niemand een stap vooruit. Een belangrijke stap is om samen afspraken te maken.  Hoe kan je de situatie herstellen? Wat is nodig om te vermijden dat het zich herhaalt. Schakel indien nodig gespecialiseerde hulp in. 

Op allesoverseks.be vind je verhalen en getuigenissen van jongeren over hun sexting ervaringen. Van positieve ervaringen tot situaties waarin het fout ging. Deze kunnen helpen om het gesprek met je kind aan te gaan. 
 

 

Meer lezen

Meer lezen over dit thema

Meer over deze leeftijd

Meer bij onze partners

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf