Spelen betekent jezelf en de wereld ontdekken. Je kind verwerkt er ook ervaringen mee. En daar bovenop is het ook prima voor de ontwikkeling!
Kleuters gaan steeds meer samenspelen. 'Ik ben de papa, en dan moet jij mijn kindje zijn'. Een spel met eenvoudige regels kan ook op deze leeftijd.
Je kind ontdekt zijn eigen lijfje en wat daar allemaal mee kan. En je kind onderzoekt materialen en vormen met alle zintuigen.
Het spel van je kind wordt nog rijker. Samenspelen om hetzelfde doel te bereiken, of net in competitie gaan met elkaar, het kan allemaal. Ook fantasie speelt een grote rol bij het spel.
Je kind gebruikt de dingen nu steeds meer voor wat ze bedoeld zijn. Het imiteert graag wat jij als volwassene allemaal doet. Ook fantasiespel doet zijn intrede.
Al verandert de vorm wel! Tieners duiken dieper in hun eigen interesses, al dan niet in clubverband. Online gamen is ook vaak favoriet. En in de jeugdbeweging ravotten ze nog voluit.
Bij heel veel speelgoed weet je onmiddellijk waarvoor het bedoeld is. Speelmateriaal zoals potten en pannen, dozen en kranten, stokken en stenen prikkelt de fantasie van je kind (en van jezelf!).
Een ingebeeld vriendje duikt vaak op bij peuters en kleuters. Zo'n vriendje is er altijd bij, en helpt je kind om nieuwe indrukken te verwerken of angsten te overwinnen.
Waar je kind mag en kan spelen, en hoe die ruimte is ingericht, speelt een grote rol bij het spel dat zich ontwikkelt. Van dichtbij jou in de buurt, tot een eigen plek, binnen en buiten. En hoe leuk is het als dat zelfgebouwde kamp enkele dagen mag blijven staan?
Buiten is ander spel mogelijk dan binnen. Er is meer ruimte, er zijn andere dingen te ontdekken. Op elke leeftijd, en voor alle kinderen.
Vind gespecialiseerde websites, speeltips, brochures en boeken op de 'meer lezen' pagina.