Elke leeftijd daagt ouders uit om het eetmoment gezellig te houden. Van niet willen proeven, over elke dag appelmoes willen tot geen zin meer in de gezinsmaaltijd. Hoe kan je het fijn houden aan tafel?
Buitenspelen is leuk! Hoe word jij een echte buitenspeelouder?
Vandaag leven we in een diverse samenleving. Mensen met verschillende culturele achtergronden en uit verschillende etnische groepen zoeken hun weg. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.
Heeft jouw kind ook een ingebeeld vriendje? Waar je kind uitgebreide gesprekken mee voert en niet gaat slapen voor het vriendje ook een nachtzoen van jou kreeg? En vraag je je af waar dat vandaan komt?
Elke jongere komt vroeg of laat in contact met alcohol. Veel kinderen zien hun ouders toasten met een glas cava, ontspannen met een pintje of genieten van een slaapmutsje.
De leefwereld van je kind verandert deze dagen behoorlijk door de strijd tegen het coronavirus. Je kind is misschien bezorgd of bang... aarzel niet om erover te praten.
Blij, boos, fier, onzeker, bang: elke dag voelen we allerlei emoties. Daarmee omgaan is niet altijd makkelijk. Erover praten, helpt om je gevoelens te aanvaarden en te begrijpen. Als ouder kan je je kind daarbij helpen.
Vaak heb je handen te kort in het huishouden. Je hoeft dan ook niet te twijfelen: vraag je kind gerust te helpen. Al is het antwoord op die vraag misschien niet altijd even enthousiast.
Af en toe bang zijn, is normaal. Als ouders kan je je kind helpen bij het omgaan met angsten. Het helpt als je weet waar deze angsten vandaan komen.
De strenge maatregelen om het coronavirus in te dijken, vragen veel van ons allen. Groeimee.be verzamelde inspiratie om deze weken zo goed mogelijk door te komen.
Een kind in de basisschool, een tiener en een student: ze hebben allemaal te maken met testen, proeven, examens. Wat kan jij als ouder doen?
Een hobby voor je kind is in de eerste plaats tijd om bezig te zijn met wat je echt leuk vindt. Het resultaat is minder belangrijk. Hoe kies je een hobby? En wat als je kind wel tien dingen wil doen? Of niks echt volhoudt?
Bijna elk kind krijgt regelmatig huiswerk. Als ouder kan jij je kind daarbij helpen. Door samen te plannen, je kind aan te moedigen en na te gaan of het huiswerk goed verliep.
Jongens en meisjes: zijn ze echt zo verschillend? Hoeveel invloed heeft jouw opvoeding op hun gedrag dat als 'typisch voor jongens' of 'echt meisje' wordt gezien? Genderbewust opvoeden, wat is het en hoe doe je dat?
Vanaf 2,5 jaar kan je kind naar de kleuterschool. Dat is een grote stap en een spannend moment, zowel voor jouw kleuter als voor jou.
Voor het eerst uit logeren is best spannend! Hoe bereid je de logeerpartij samen voor, en wat als je kind heimwee krijgt?
Hoe doe je dat: je kinderen opvoeden met weinig geld? Kijk even mee wat je met praten, kritisch kijken en creatief zijn kan bereiken.
Liever luisteren dan lezen? Volg onze podcast serie.
Opvoeden met media en alle digitale toepassingen. Hoe zoeken ouders en kinderen daar hun weg in? Over evenwicht tussen online en offline leven, over praten met je kind en interesse tonen.
Als je mama of papa wordt, verandert er heel wat in je leven. Je kind zien opgroeien, zorgt voor heel veel mooie momenten. Toch is het niet altijd eenvoudig om alle ballen in de lucht te houden. Hier vind je heel veel over ouder-zijn.
Het is de tip die we het vaakst geven op deze website. Dat lijkt vanzelfsprekend maar gaat niet altijd vanzelf. Waar kan je op letten om tot een goed gesprek te komen?
Opvoeden is geen (wed)strijd, want elke ouder en elk kind heeft zijn eigen temperament, talenten en achtergrond. Een pleidooi voor meer mildheid, voor jezelf, je kind en andere ouders en opvoeders.
Je kind wordt gepest, of je kind pest anderen. Hoe reageer je? Wat kan je doen om je kind te ondersteunen?
Je kind groeit op in een wereld waar geweld en aanslagen deel van de realiteit zijn. Hoe steun je je kind bij zo'n ingrijpende gebeurtenissen?
Rituelen geven je kind houvast, veiligheid en geborgenheid. Zo bouw je met kleine dingen elke dag aan een warm nest.
Als je kind in de derde kleuterklas zit, is het uitkijken naar de overstap naar het eerste leerjaar. Een spannend moment en best een grote stap! En wat als je kind nog wat meer tijd nodig heeft om de overgang te maken?
Papa's en mama's zijn anders, en dat is helemaal ok! Zowel mannen als vrouwen kunnen super ouders zijn! Hoe bouw je als papa aan een goede band met je kind?
Veilig in het verkeer? Veel oefenen, je kind stap voor stap begeleiden en kiezen voor verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer!
“Zal ik een verhaaltje voorlezen?” Magische woorden voor je kind. Wist je dat voorlezen ook goed is voor de ontwikkeling van je kind?
“Geef ik mijn kind best zakgeld? Hoeveel dan? Hoe vaak? En wat als ik dat niet doe?”Hier vind je informatie die je kan helpen om jouw aanpak rond zakgeld te bepalen.
Een scheiding schudt het leven van ouders en kinderen grondig dooreen. Hoe vertel je het aan je kind, en wat daarna?
Facebook, WhatsApp of Instagram: kinderen en jongeren zijn vaak en veel online. Hoe ga je daar als ouder mee om?
Ideeën om van je vakantie met de kinderen een fijne tijd te maken.
Is je kind erg verlegen? Op zich een eigenschap die bij je kind hoort, en daar is niks mis mee. Toch kan het geen kwaad om je kind te helpen zijn verlegenheid te overwinnen.
Vrienden zijn belangrijk. Om samen plezier te maken, om dingen te delen waar je anders mee zou blijven zitten. Volg daarom bewust hoe vriendschappen bij jouw kind lopen.
Jongeren zijn op zoek naar zichzelf. Soms voelt je kind zich erg onzeker. Worden die negatieve gevoelens zo groot dat je kind geen uitweg meer ziet, kunnen zelfmoordgedachten ontstaan. Dan heeft je kind nood aan de juiste ondersteuning.
Je kind naar het ziekenhuis? Dat brengt heel wat emoties met zich mee. Het medische deel geef je uit handen, maar gelukkig kan je als ouder nog heel veel betekenen in de ondersteuning van je kind.
Je bent heus niet alleen als je praten over seks en relaties niet makkelijk vindt of soms niet weet hoe te reageren op wat je ziet. Toch kan je er best over praten met je kind.
Opvoeden is een zoektocht, met veel leuke momenten maar ook flink wat uitdagingen en hindernissen. Ben je mama of papa van een meerling, dan krijg je zowel het plezier als de pittige momenten in het meervoud !
Veerkracht helpt kinderen om te herstellen bij negatieve ervaringen of tegenslagen. Je kan veerkracht trainen, net als een spier. Hier zijn alvast enkele zaken waarmee jij en je kind aan de slag kunnen.
Een overlijden, een scheiding, een verhuis: je kind wordt geconfronteerd met verlies. Jij als ouder kan je kind helpen om het verlies te verwerken en goed te rouwen.
Voor het eerst naar de opvang? Een spannend moment voor de meeste kinderen en ouders. Zowel voor je kind, jezelf én de kindbegeleiders is wennen een top-idee!
Op het potje gaan is een grote stap voor je kind. Elk kind wordt zindelijk op eigen tempo. Als ouder, grootouder, kinderopvang of andere opvoeder is het kwestie van te ondersteunen op de juiste momenten en in overleg met elkaar.