Tweeling of meerling

tweeling bijgesneden

Dit vat het mooi samen:

  • Een meerling, dat is extra plezier maar ook uitdagingen in het meervoud!
  • Het is heel normaal dat je tijd nodig hebt om te wennen aan het nieuws dat je twee (of meer) baby's krijgt. Blijf niet met je vragen zitten.
  • Er is heel wat extra ondersteuning voor ouders van meerlingen. Vraag ernaar bij je ziekenfonds, Kind en Gezin of je Huis van het Kind.
  • Een vaste dagindeling geeft structuur aan jezelf en je baby's. Al lukt het niet elke dag om die indeling te volgen!
  • Meerlingen leren sneller samenspelen. Dat gaat regelmatig gepaard met duwen en trekken. Wees geduldig.
  • Meerlingen hebben een sterke band. Dat is leuk maar soms worden ze erg afhankelijk van elkaar. Dan kan je overwegen om te kiezen voor een aparte groep in de kinderopvang of aparte klassen op school. 
  • Elk kind heeft zijn eigen karakter, temperament en interesses. Ook als ze erg op elkaar lijken. Hou daar rekening mee.

Tweeling of meerling: opvoeden in het meervoud 

Opvoeden is een zoektocht, met veel leuke momenten maar ook flink wat uitdagingen en hindernissen. Ben je mama of papa van een meerling, dan krijg je zowel het plezier als de pittige momenten in het meervoud !  

Overweldigende babytijd  

 Proficiat, het zijn er twee (of meer)! Dat nieuws kan best veel emoties oproepen: van verrast en blij tot onzeker en angstig. Het is heel gewoon dat je tijd nodig hebt om aan het idee te wennen. Blijf niet met je vragen zitten.    De geboorte is altijd een intens moment. Niet één maar meer baby’s ter wereld brengen is nog eens extra bijzonder!  Meerlingen worden vaak wat vroeger geboren, wat het ook een moeilijke en onzekere periode kan maken.  

Geen zorgen, je hart is groot genoeg voor elk van de baby’s. Je hebt wel je handen meer dan vol met voeden, verschonen, troosten, knuffelen en spelen. Extra steun is zeker geen overbodige luxe. Met de 'kraamkaartjes van Kind en Gezin'  kan je op een leuke manier hulp vragen aan je familie en vrienden. Ook kraamhulp (je hebt recht op extra uren bij een meerling), een vroedvrouw en lactatiedeskundige kunnen ondersteuning bieden.  

Een vaste dagindeling en routine bieden de baby’s en jezelf een houvast. Creatieve oplossingen op vlak van verzorging en voeding kunnen ruimte maken in een drukke dag. Zo kan je bijvoorbeeld een tweeling elk om de dag een badje te geven of gelijktijdig voeden. Apart voeden geeft je dan weer de kans de eigenheid van elk van de baby’s ter leren kennen, dus maak de keuze waarbij jij je goed voelt als ouder. Ook knuffelen en praten met je baby’s doet de band met elk van hen groeien.  

Samen op ontdekking  

Meerling-peuters en kleuters hebben elkaar om op ontdekking te gaan: ze zijn samen sterk en doen elkaar na. Een veilig ingericht huis met uitdagend speelgoed zijn meer dan welkom.   

Naast alle pret van dat samenspelen, is delen en rekening houden met elkaar nog moeilijk. Het is normaal dat de kinderen elkaar af en toe pijn doen, bijten, duwen of slaan. Bied je kinderen enkele woorden aan om hun emoties te verwoorden en zorg ervoor dat ze af en toe apart van elkaar kunnen spelen. Je meerling heeft er ook deugd van als mama of papa lekker meespeelt.  Buiten spelen of wandelen geeft zowel jezelf als de kinderen letterlijk en figuurlijk zuurstof. 

Leren omgaan met grenzen is vaak ook een uitdaging bij meerlingen, ze imiteren elkaar ook in het opzoeken van wat kan en niet kan. Doet één iets dat niet mag, richt je boodschap dan specifiek naar dit kind en niet tot allen. Als je merkt dat ééntje druk begint te worden, leid het dan even af zodat de kinderen elkaar niet aansteken met hun drukke gedrag. Wees consequent in wat mag en niet mag. Duidelijke grenzen zijn voor kinderen even noodzakelijk als knuffelen! 

Elk een eigen pad  

In de lagere schoolperiode wordt de leefwereld groter via school en vrije tijd. Leeftijdsgenootjes worden alsmaar belangrijker.  Meerlingen gaan soms onderling in competitie, spelen graag de baas over elkaar of kunnen niet zonder de ander.   

Merk je dat je meerling-kinderen erg afhankelijk zijn van elkaar? Moedig hen dan zachtjes aan op eigen benen te staan en zelf keuzes te maken. Dat proces kan best veel tijd in beslag nemen. Probeer blijvend te stimuleren zonder daarin te forceren. 

Ga op zoek naar mogelijkheden om aparte ervaringen op te doen: een verschillende hobby, apart laten spelen bij vriendjes, een voor een bij familie laten logeren. Zo maken ze hun eigen vriendjes en worden ze minder vergeleken met elkaar. Ontwikkelingspsychologen pleiten ervoor om de eerste jaren een meerling in dezelfde klas te laten. Pas als hun hechte band de individuele ontwikkeling in de weg staat of zorgt voor strijd, is het een goed idee om in gesprek te gaan met de school over aparte klassen.  

Te veel competitie en jaloezie? Een dag waarop de één voorrang heeft bij het douchen, verhaaltje kiezen, mama of papa helpen, kan ademruimte bieden. Competitiedrang kan je ook positief bekijken: zo zijn er sporthelden die het samen ver hebben geschopt, denk maar aan de tweeling Kevin en Jonathan Borlée.  

Meerlingen willen als tieners en adolescenten zelf minder op elkaar lijken en minder bij elkaar zijn. Via kleding, vrije tijd en vriendschappen ontwikkelen ze hun eigen identiteit en autonomie. Help hen elk hun eigen pad volgen. Waardeer hen elk apart voor wat ze doen en wie ze zijn, zonder te vergelijken.  Elk kind heeft zijn eigen kwaliteiten en ieder leert in zijn eigen tempo, iets om zeker in het achterhoofd te houden als je meerling thuiskomt met het rapport.  

Opvoeden als aparte personen 

Hoezeer meerlingbroers of -zussen ook op elkaar kunnen lijken, het zijn elk aparte individuen. Peuter-meerlingen doen er langer over om het eigen, individuele ‘ik’ te ontdekken. Het helpt om van jongs af aan met elk kind apart tijd te voorzien: bijvoorbeeld om beurten mee om boodschappen, een beurtsysteem als keukenhulpje of op stap met een ouder, een apart bedtijdritueel. Deze één-op-één tijd versterkt ook de band met elk. Ook tieners, die dan wel graag ‘hun eigen ding doen’ hebben veel deugd aan deze samentijd.  

 Kinderen vinden het fijn als je regelmatig hun goede eigenschappen benoemt, complimentjes geeft voor dingen die ze afzonderlijk goed doen of hen met een specifiek koosnaampje aanspreekt. Vermijd om te spreken over ‘de drieling’, hen te vergelijken of de één als voorbeeld te gebruiken. Geef ze kans elk in hun eigen tempo te ontwikkelen en hun eigen stijl te ontwikkelen. Ieder heeft best ook zijn eigen spulletjes.  

Hebben je meerling-kinderen baat bij streven naar een ‘gelijke opvoeding’? Een beter uitgangspunt is om elk kind te geven waar het individueel nood aan heeft. En dat zal altijd verschillend zijn, want twee kinderen zijn nooit gelijk, ook al lijken ze nog zoveel op elkaar.  

 Een unieke band 

De band tussen meerling-broers of zussen is vaak bijzonder en uniek. Vertrouwd met elkaar van in de baarmoeder, zijn ze vaak elkaars steun en toeverlaat in het groot worden en ontdekken van de wereld rondom. Iets om als ouder te koesteren en van te genieten! 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf