Voorlezen
“Zal ik een verhaaltje voorlezen?” Misschien hoor je die magische woorden nog in je oren. Want hoe fijn was het als iemand jou voorlas.
Wees maar zeker dat jouw kind er vandaag net zo van geniet als jij toen. Trouwens, voorlezen is niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling van je kind.
Drie grote voordelen van voorlezen
- Je geeft je kind iets om naar uit te kijken
Laat voorlezen een leuk moment zijn. Iets waar je samen naar uitkijkt. Een intiem moment, lekker dicht tegen elkaar aan. Het geeft een gevoel van veiligheid en rust. Lees je voor op vaste momenten, dan geef je bovendien structuur aan de dag.
- Je opent een wereld voor je kind
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid. Je kind leert de grote wereld kennen, gaat zich zonder moeite inleven in anderen en denkt mee na over hoe je problemen kan aanpakken.
- Je stimuleert de taalontwikkeling
Kinderen leren in geschreven verhalen nieuwe woorden kennen. Zo vergroot hun woordenschat en hun gevoel voor taal. Voorlezen wekt interesse op voor geschreven taal en verkleint de stap naar zelf lezen.
En, tot slot: voorlezen maakt van kinderen betere luisteraars die zich goed kunnen concentreren. Groeit je kind op met meerdere talen? Lees dan voor in de taal die jij het best beheerst. Dan geef je je kind een goede basis om een nieuwe taal te leren.
Wat lees je voor?
Je kan al heel vroeg beginnen voorlezen. Trouwens, de meeste kinderen krijgen er niet genoeg van. Wat je kind leuk vindt, hangt af van de leeftijd en de interesses. Elk kind is dus anders. Dit zijn alvast grote lijnen die je kunnen helpen om te kiezen wat en hoe je voorleest.
Baby’s
Zij vinden jouw stem leuk, want die is vertrouwd en veilig. Ze houden van versjes, liedjes, knisperboekjes, boeken met grote, duidelijke prenten en korte verhaaltjes.
Peuters
Zij houden van korte, herkenbare verhalen en van herhaling. Zij doen graag dingen zelf: de bladzijden omdraaien, geluiden nabootsen, iets aanwijzen in het boek.
Kleuters
Zij houden al van wisselwerking met de voorlezer. Ze kunnen al langere verhalen aan en je kan bij hen gerust meerdere stijlen van verhalen uitproberen.
Eerste lezertjes. En later
Als je kind leert lezen, zal het boeken of verhalen aanduiden die het zou willen lezen, terwijl het dat nog niet zelfstandig kan. Die kan je dan voorlezen, als aanvulling op wat je kind zelf leest. Zeker als het leren lezen niet zo vlot gaat, is voorlezen een manier om lezen met iets leuks te verbinden.
En, ja hoor, ook als je kind ouder wordt, vindt het voorlezen nog fijn. Misschien kan je elk om de beurt een verhaal lezen.
Hoe je er nog meer plezier in krijgt
Het kan altijd en overal
Meestal is er ‘het verhaaltje voor het slapengaan’. Maar voorlezen kan in principe op ieder moment van de dag. En onverwacht: het krantenartikel aan tafel, de reclameboodschap op straat, de grappige e-mail die binnenkomt…
Je kan ook overal in huis boeken leggen. Of een voorleesplek maken waar je rustig zit. Of lees eens voor op een onverwachte plek: de tuin, het bos, op de trein, in de auto, …
Durf het, doe het, blijf het doen
Iedereen kan voorlezen. De ene dag gaat het al wat beter dan de andere. Lukt het niet, probeer het gewoon op een ander moment opnieuw. Hier alvast enkele tips:
- Weet wat je leest
Probeer op voorhand het boek al eens te lezen. Zo weet je waarover het gaat en speel je makkelijker in op vragen van je kind.
- Leid het boek in
Je kan samen de omslag van het boek bekijken. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal: ‘Waarover zou het boek gaan?’.
- Gebruik de mogelijkheden van je stem
Breng het verhaal tot leven. Met verschillende stemmetjes. Lees nu eens fluisterend, dan weer met luide stem, snel pratend bij veel actie of net vertragend om nadruk te leggen. Je kan ook geluidjes maken of met gebaren het verhaal ondersteunen. Het allerbelangrijkste is dat je als voorlezer dicht bij jezelf blijft.
- Betrek je kind
Neem tijd om in te gaan op de reacties van je kind. Stel zelf ook vragen om een gesprekje op gang te brengen.
- Lees het boek meerdere keren voor
Herhaling betekent voor kinderen herkenning, waardoor ze zich telkens op andere delen van het verhaal kunnen richten. Elke keer leren en zien kinderen iets nieuws. Bovendien geeft het hen vertrouwen en voldoening als ze weten wat er gaat gebeuren. Je kan natuurlijk wel regelmatig iets nieuws aanbieden. Zo leert je kind nieuwe ervaringen en gevoelens kennen en blijft het voor jezelf ook leuk.
- Ga nooit ten koste van alles door met voorlezen
Lezen moet plezierig blijven. Als de aandacht van je kind verslapt of als het onrustig wordt, stop dan met voorlezen. Hoelang je voorleest, hangt af van je kind. Is je kind snel afgeleid? Kies dan voor meer en kortere voorleesmomenten.
- Heb zin en maak tijd
Regelmatig voorlezen is goed voor je kind. Maak dus tijd om bij elkaar te kruipen en een boekje te lezen. Lees enthousiast voor, dan worden die voorleesmomenten gegarandeerd warme herinneringen.