Wat is pesten?

pesten

Eén op zes kinderen en jongeren is slachtoffer van pesten. Als ouder voel je je machteloos als je ziet dat je kind lijdt onder pestgedrag. 

Wanneer plagen pesten wordt 

Plagen gebeurt vaak uit vriendschap. Het is een manier om aandacht te vragen, om contact te zoeken. Soms vervelend, maar nooit bedreigend.Het is ook niet altijd dezelfde persoon die geplaagd wordt. Het ene moment is jouw kind de plager, even later kunnen de rollen al omgedraaid zijn. Pesten daarentegen is niet onschuldig. Iemand wil een ander kwetsen, vaak stiekem en langdurig. Wie pest, is uit op macht: macht over het slachtoffer en macht binnen de groep. Het draait om status of populariteit. 'Amai, die durft', denken andere kinderen vaak. 

Pesten gebeurt herhaaldelijk. Het slachtoffer voelt zich machteloos. Vaak komt er weinig of geen steun van anderen. Want wie wil ingrijpen, riskeert zelf gepest te worden. Het gemene en brutale gedrag van wie pest, houdt de hele groep in de greep. Pesten treft dus niet alleen het slachtoffer. 

Vormen van pesten 

  • met woorden: kwetsende opmerkingen, schelden, dreigen, haat zaaien…
  • fysiek: duwen, slaan of schoppen
  • materieelpesten: de boekentas verstoppen, een tablet beschadigen of een smartphone stelen
  • sociaal pesten: iemand uitsluiten of roddels verspreiden 
  • cyberpesten of online pesten: een vals profiel aanmaken in naam van de gepeste, haatberichten versturen, ongevraagd foto’s verspreiden, iemand uitsluiten bij het gamen, valse roddels verspreiden...

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.