Zakgeld

Zakgeld

Dit vat het mooi samen:

  • Zakgeld leert je kind omgaan met geld. Je kiest zelf of je je kind zakgeld geeft, vanaf wanneer en hoeveel. 
  • Je kan ermee beginnen zodra je kind leert rekenen op school. 
  • Maak goede afspraken: een vast bedrag op een vast moment, wat mag je kind wel en niet kopen van het zakgeld.
  • Bekijk regelmatig of het bedrag moet aangepast worden.
  • Voel je niet schuldig als je geen zakgeld geeft. Er zijn nog manieren om je kind met geld te leren omgaan.
  • Koppel zakgeld niet aan huishoudelijke taakjes, of gebruik het niet als straf.

“Geef ik mijn kind best zakgeld? Hoeveel dan? Hoe vaak? En wat als ik dat niet doe?”
Veel kans dat die vragen in jou opkomen. Het antwoord hangt af van jouw situatie en hoe jij je kinderen wil leren omgaan met geld. Hier vind je alvast informatie die je kan helpen om jouw aanpak te bepalen.

Waarom zou je zakgeld geven?

Zakgeld leert je kind stilaan omgaan met geld. Dat je voor kostbare zaken moet sparen, bijvoorbeeld. Dat geld meer is dan een briefje of een muntstuk dat je in je handen gestopt krijgt. Zakgeld wordt zo een eerste stapje naar de bankrekening en omgaan met geld dat je niet letterlijk in handen hebt.

Zakgeld is niet verplicht

Je bent als ouder niet verplicht om zakgeld te geven. Je kiest dus zelf of je het geeft en hoeveel je geeft. Heb je meerdere kinderen, dan kies je nog hoeveel elk kind krijgt.

Onze dochter van 16 krijgt 100 euro per maand en betaalt ook zelf haar kleren. Onze zoon is 15 en krijgt 30 euro per maand. Die gaat nog graag shoppen met mij en koopt zijn kleren niet zelf. (mama van 2 kinderen)

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Je kan er eigenlijk al mee beginnen vanaf het moment dat je kind leert rekenen op school. Dus vanaf 6 jaar. Kies een klein bedrag en maak het tastbaar: geef een muntstuk dat je kind kan bijhouden. Je kan je kind ermee laten sparen voor iets wat het echt graag wil, al geven kleinere kinderen het liever meteen uit. Je kan er dus ook je kind een extraatje mee laten kopen als het met jou in de winkel is.
Bij oudere kinderen kies je best een bedrag dat rekening houdt met wat jij kan geven en wat je kind zelf mee moet betalen. Dient het zakgeld voor af en toe een extraatje? Of voor alles wat je kind doet in zijn vrije tijd: bioscoop, uitgaan, een broodje in de lunchpauze? Of ook voor kleding, het gsm-abonnement, de brommer?

En als je geen zakgeld geeft?

Voel je niet schuldig als je geen zakgeld geeft. Zo vertelt de zakgeldenqûete van AG Insurance (2017) dat 56% van de kinderen jonger dan 12 geen zakgeld krijgen. 
Voel je ook niet schuldig als je het niet kán geven. Je kind leert ook op andere manieren met geld omgaan. Zo kan je bijvoorbeeld grote uitgaven in het gezin samen bespreken, of je kind in de winkel wijzen op prijsverschillen tussen producten.

Als alleenstaande kan ik dat niet, elke week zakgeld geven aan mijn kinderen. Elke maand gaat wat overblijft op de spaarrekening. En regelmatig bespreken we samen waar we dat aan besteden. Een nieuwe gezinscomputer of een weekendje weg? Zo leren de kinderen de waarde van geld kennen. (alleenstaande papa van 3 kinderen)

Welke afspraken maak je rond zakgeld?

  • Spreek een vast bedrag af en een vast moment.

Kies je een vast bedrag, ga er dan vanuit: op is op. Op die manier leert je kind goed nadenken over wat het met het geld wil doen.

Kies je voor een vast moment, dan kom je niet in de verleiding om toch iets vroeger zakgeld te geven als het op is. In uitzonderlijke omstandigheden kan je in overleg met je kind wel eens een voorschot geven op zijn zakgeld.

  • Spreek op voorhand af wat wel of niet met het zakgeld kan gekocht worden. 

Zakgeld is leergeld, dus laat je kind wat experimenteren. Het merkt zelf na een tijd vaak dat het meer loont als dat zakgeld niet enkel naar chips en snoep gaat. Regels als ‘geen sigaretten van je zakgeld’ zijn dan weer best van in het begin duidelijk.

  • Bekijk elk jaar of het bedrag nog voldoende is en hoe je het kan aanpassen, indien nodig.

Hoe ouder je kind wordt, hoe verantwoordelijker het uitgaven kan plannen.

  • Koppel zakgeld niet aan huishoudelijke taken. 

Voert je kind een taak uit, dan krijgt het daar geen zakgeld voor. Als je kind een taak niet uitvoert, bestraf het dan ook niet door geen zakgeld te geven.

Wil je toch iets extra geven voor bepaalde grotere karweien? Noem het dan geen zakgeld, maar karweigeld.
 

Column van Nele Wouters (woordvoerder Kind en Gezin)

Mijn kinderen? Een big spender en een spaarder. Dus twee verschillende aanpakken, ook in financiële opvoeding.

 

Lees hoe Nele haar kinderen de relatieve waarde van (zak)geld leert kennen.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf